13 mai 2010

Gullfeber

Første eksamen er unnagjort, deilig! Under eksamen fikk vi oppleve 5 timer uten å være i samme rom, så lenge har vi ikke vært borte fra hverandre siden 10. desember! (Gunnars høsteksamen). Det er fem måneder det! Og merkelig nok går det veldig bra å være sammen 24 timer i døgnet, 7 dager i uka!

Resten av dagen feiret vi på Gullmuseet i Bogotà. Dette er et av de beste og viktigste museene i sitt slag. Her fikk vi lære om hvordan gull, sølv, kobber og platinum har blitt bearbeidet til pynt og bruksgjenstander av urbefolkningen gjennom 2.500 år før spanjolene kom til kontinentet. Dette var et lite høydepunkt for oss, siden reisen rundt om i Sør- Amerika har gjort oss bevisste på hvor viktig disse metallene fortsatt er for folket.
Tidligere har vi besøkt solvgruven i Potosi, en av utallige gruver her på kontinentet, der vi fikk vite at i "gullalderen" under kolonitiden trengte de ikke å raffinere sølvet. Da hogga de sølvklumpene rett ut fra årene i fjellet.
De edle metallene har fortsatt mye å si som pynt til hverdag og fest. De selges omtrent overalt; på markeder, småsjapper og på eksklusive gullforretninger i hovedstadene.
Besøket på museet gav oss et fint sammendrag av de edle metallers historie,
det var gull verdt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar