10 januar 2010

Uyuni


Bolivias kanskje mest kjente turistatraksjon strekker seg over 10.582km² og bestaar av i all hovedsak salt. Den er verdens stoerste salt-oerken og ligger ca 3700 meter over havet. Det antas at 10 milliarder tonn salt ligger bevart her. Pa grunn av en stor overflate, liten hoydeforskjell, toerr luft og klar himmel er dette ellers en et utmerket test-omraade for satelitter. Av en eller anna grunn melde vi oss opp til en tre dagers jeep tur paa saltvidunderet og forberedte oss pa en ultimat "been there, done that"-opplevelse.

Sammen med oss i jeepen sitter et ungt australsk par og to colombianske advokater. Guiden vaar, Braulio, har kjort denne runden i snart tretten aar. Det er ni dager siden hans forrige fridag og tygger derfor konstant coca-blad for aa ikke sovne. Betryggende!

Jeepen ruller fra fastlandet over pa salthavet. Et tynt lag med vann dekker overflaten og speiler den knall blaa himmelen over oss. Vi skal til en oey midt pa sletten. Langt der borte kan det se ut som den flyver i luften pga speilingen fra vannet. Alt rundt oss flyver faktisk. En annen jeep, en buss, andre turister. En av mine mest absurde og surrealistiske opplevelser har nettopp startet.




Dag to beveger vi oss over fra salt til sand. Denne oerkenen henger sammen med Atacama-oerkenen i Chile, verdens toerreste oerken. Allikevel lever det et utrolig dyreliv her. Innsjoene vi besoeker er fulle av mineraler og gjor det blant annet mulig for tusenvis av flamingoer aa leve her, i nesten 4000 meters hoyde.

Torr orken til tross, fjellene rundt her byr pa mange forskjellige farger og former. Et savn og en anger senker seg over meg. - Geologikunnskaper for aa forstaa noe av det jeg ser rundt meg og norsk-kunnskaper til aa beskrive dem. Den toerre oerkenen, den surrealistiske opplevelsen paa saltoerkenen, de sterke og klare fargene, de heftige fargekombinasjonene, fjellene og steinene rundt oss i alle mulige merkelige former, flamingoene som leter etter mat i knall roede, gule eller blaa innsjoer. Alt sammen er bare helt fantastisk!

Det hele fortoner seg som en biltur gjennom eventyrverden. Snipp, snapp, snute. Dag tre var eventyret ute...

Skrevet av Gunnar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar